2010 Nederlands

Kroatië 2010

27 juli dag 1 Pomer

Gisteravond om een uur of 8 aangekomen in Pomer na een voorspoedige reis van 2 dagen. Zondagochtend rond 10 uur rustig gaan rijden, een week later dan oorspronkelijk gepland i.v.m kapotte auto, die uiteindelijk is vervangen door een Defender. We konden eindelijk op pad, voor het eerst met z’n drieën!

Robin was geweldig, ze heeft het grootste deel van de dag heerlijk liggen slapen in de autostoel en kwam met voeden steeds ongeveer om de 4 uur waardoor we redelijk goed door hebben kunnen rijden. Ook geen files gehad, super! ‘sAvonds na Munchen een rasthof opgezocht en alledrie heerlijk geslapen. Ook maandag geen files dus lekker gestaag door kunnen rijden en de Defender het zware werk laten doen.

Na aankomst in Pomer, waarvan de laatste paar kilometer naar de ACI-Marina over vrij smalle, kronkelige en af en toe steile weggetjes, de boot geparkeerd en eerst maar eens even rustig gegeten in het restaurant naast de marina, met een welverdiende koude pivo uiteraard.

Vanmorgen, na een onrustige nacht door een luidruchtig feest aan de overkant van de baai, om een uur of 8 de boot in het water gelaten met de kraan. De haven heeft een helling, maar die stond vol oud ijzer. Letterlijk.

Verder vandaag rustig de boot in orde gemaakt, in Pula de papieren geregeld, boodschappen gedaan en genoten van het feit dat we er weer zijn. Heerlijk!

Ook nog even in de haven van Verudela geweest om te kijken hoe het met Franz is. Helaas, zijn plek aan de steiger was leeg. Na de berichten over zijn gezondheid van vorig jaar vrezen we dat het over is. Het beste, Franz, wir sollen einer fur Sie trinken!

28 juli dag 2 Prvic Luka

Start: 205.0

Eind: 212.0

Vaaruren: 6

Rond het middaguur getankt in Verudela en vervolgens met flinke vaart koers gezet naar het zuiden! Tankbeurt van 230 liter diesel kwam op 1700 kuna. De haven in Pomer kostte 280 kuna voor de nacht. Het is een redelijk nette haven maar voor die prijs waren werkende douches in het toiletgebouw voor de dames toch wel fijn geweest.

Hoe dan ook, we hebben het gevoel dat ‘het’ nu echt begonnen is. Het plan was om vandaag zo ver mogeijk naar het zuiden te varen en dat is gelukt. Het weer was prima, de zee kalm met alleen het laatste uur iets meer golven. Robin slapend binnen in een goed vastgezette maxi cosi en gaan!

Nu liggen we rustig in de baai aan een boei á 127 kuna en we pakken zo het bijbootje om een pizzaatje te scoren. Ciao!

29 juli dag 3 Rogac (Solta)

Start: 212.0

Eind: 214.1

Vaaruren: 2.1

Wat een leven. Wakker worden in een zonovergoten baai, ontbijten in de kuip met koffie en verse broodjes, een frisse ochtendduik en dan motor aan en naar het zuiden. Met zuiderwind was de zee onstuimiger dan gisteren, met vanaf Sibenik tot ongeveer 1.50 meter met hier en daar een witte kop. De boot hield zich prima en pakte netjes het grootste deel van de toppenm van de golven waaardoor flinke klappers ons bespaard bleven. Robin lag lekker te slapen in de maxi cosi en leek er geen last van de hebben, maar dit is wel het maximale wat we met haar aan boord willen doen.

Omdat deze boot hoger is dan de Karnic van vorig jaar hebben we de doorsteek bij Trogir overgeslagen. Onder die brug kunnen we niet meer door (*later bleek dat dat best gekund had nog, ach ja). En nu dus buitenom gevaren naar Solta, waar we in het ons bekende Rogac liggen. De grijze havenmeester is er nog en rookt nog altijd geen pijp maar sigaretten. Vanmiddag toen we aankwamen was het hier grotendeels leeg. We liggen net als vorig jaar aan de noordkant met de neus tegen de kade. Een nacht kost ons nu met grotere boot 112 kuna. We hebben stroom en er is water.

Voor morgen is er minder goed weer voorspeld. Krachtige wind uit het zuiden en regen. Dat iedereen daarvan op de hoogte is blijkt wel uit het feit dat de haven nu vol is en er nog steeds boten binnen lopen.

Vanmiddag voor het eerst met Robin de zee in geweest, naar het kiezelstrandje hier in de baai. Het water was flink wat kouder dan vorig jaar, maar veilig in de armen van papa was het toch wel leuk in dat natte spul.

Het bevalt ons hier weer prima en we vinden het ook geen enkel probleem om hier het slechte weer af te wachten. Misschien pakken we morgen wel weer de veerpont naar Split. Stralks in elk geval lekker een hapje eten, door onze ervaringen van vorig jaar wisten we dat we vanmiddag al een plaatsje moesten reserveren. We kijken uit naar de risotto met zeevruchten en de pizza met ansjovis die ons vorig jaar uitstekend zijn bevallen.

Zoals het er nu uitziet willen we, als het weer is opgeklaard, naar Vis om daarna richting Dubrovnik te gaan. We zullen zien, eerst maar eens het weer afwachten.

30 juli dag 4 Rogac (Solta)

Vaaruren 0

Vandaag niet uitgevaren ivm de weersvoorspellijg. De dag doorgebraht met het poetsen van de boot, het doen van de was en het kijken naar stuntelende zeilboten die probeerden met zijwind aan te leggen. Het weer was aan het veranderen, er stond duidelijk meer wind, er waren heel wat meer wolken, maar toch ook flink wat zon. Pas s’avonds betrok het echt n hebben we een paar flinke regen en onweersbuien gehad. Het water was onruistig en we hadden extra lijnen gespannen om iets stabieler te liggen, maar alle boten in het kleine haventje lagen behoorlijk te schommelen.

31 juli dag 5 Rogac (Solta)

Vaaruren 0

Zo, dat waren echt flinke buien. Toch alledrie goed geslapen. Gisteravond in de stromende regen vanuit het restaurant terug naar de boot gelopen, een slapende Robin in de maxi cosi tussen ons in en de paraplu erboven. De bimini en zijkanten passen niet helemaal goed omdat ze eigenlijk op de vorige boot horen, daardoor staat de bimini niet netjes strak en verzamelde er behoorlijke plasen regenwater op het doek. Stutten met pikhaken en een bezem hielp voldoende om het water weg te laten lopen, al voelde het wel echt even als kamperen in holland. Ook bij het naar bed gaan herinneringen aan kampeerleed: het had een beetje ingeregend, via de bekerhouders oven ons bed of het raampje waarschijnlijk, en daardoor was het beddengoed een beetje nat geworden. Nou ja. Droogt wel weer.

Vandaag was het in de ochtend nog wat windering en bewolkt, maar het klaarde snel op en we besloten Trogir vandaag aan te doen. Eerst met de ferry naar Split en vervolgens in drie kwartier met de bus naar Trogir. Wat een fantastische stad! Vorig jaar hadden we het al een beetje vanaf het water gezien en nu ‘van dichtbij’. Robin was superzoet en keek rustig om zich heen vanuit de buikdrager bij papa of de draagdoek van mama, met af en toe een lekker tukkie. Wij konden ondertussen op ons gemak genieten van al het moois. Prachtige straatjes met versleten keien, oude panden en juweeltjes van doorkijkjes. Het oude fort aan de boulevard bezocht (van binnen niet zo indrukwekkend, wordt gebruikt als zomerbioscoop en, aan de geur te beoordelen, openbaar toilet. Wél mooi uitzicht boven) en de grote venetiaanse katedraal, waar net daarvoor een bruiloft had plaatsgevonden. Ook allebei een heerlijk ijsje gegeten en over de markt gestruind en toen met de stadsbus weer terug naar Split. Die stopte onderweg en reed over binnenwegen door dorpjes, waardoor de terugweg ongeveer anderhalf uur duurde. Opvallend onderweg vonden we dat bijna alle huizen een moestuin hebben met tomaten, paprika’s, pruimen, soms mais, veel vijgen en af en toe granaatappels. Eigenlijk heel logisch want het groeit met dit klimaat allemaal als kool (haha). Wat zijn wij dan raar met onze siertuintjes met gemillimeterd gras en kweekbloemen.

Op de kade in Split allemaal vreselijk geschrokken toen René op de pier struikelde en viel met Robin in de buikdrager. Gelukkig kon hij zich net op tijd op zijn zij werpen waardoor Robin, op een hysterische huilbui na, niets mankeerde. René heeft zijn been flink geschaafd en we zijn vooral heel erg geschrokken. Het had heel anders kunnen aflopen. Laten we daar maar niet teveel aan denken. Maar voortaan zijn we wel nóg voorzichtiger, omdat we hebben gezien hoe snel het mis kan gaan.

Bij terugkomst op de boot Robin in bed gelegd (Deryan travelcot – ideaal) en in de kuip zitten barbequen.

1 augustus dag 6 een baai ergens op Hvar

N43º13′.438, E016º34′.192

start 214.1

eind 216.7