2009 Nederlands

Kroatie 2009

27 juli Dag 1 Verudela

Gisteren zijn we na een voorspoedige reis van 2 dagen rond een uur of 4 ‘smiddags aangekomen in Verudela. Gek om hier weer te zijn. We zijn twee jaar weggeweest maar er is niets dat daarop wijst. Het lijkt alsof we nooit zijn weggegaan. Heel vertrouwd.

Over de reis: op zaterdag 25 juli zijn we ‘smorgens om 10.35 uur vertrokken met auto en Karnic op de trailer. Met slechts een enkele pauze onderweg zonder moeilijkheden tot ‘savonds 22.50 uur doorgereden. Eindpunt van die dag was Eben im Pongau in Oostenrijk. Daar op een parkeerterrein tussen de vrachtwagens de bedden opgemaakt en een paar uur in de kajuit geslapen. Poging tot. Het was koud ‘snachts! De twee slaapzakken die we mee hadden waren nauwelijks genoeg. De volgende ochtend na een kop koffie en een klein ontbijtje in het wegrestaurant weer op weg gegaan. Halverwege de middag was de bestemming bereikt.

Omdat op zondag niemand de kraan bediende de trailer met boot op de kade gezet en eerst maar eens in Pula de havenpapieren geregeld. Gelukkig werken ze daar wel op zondag. Verder een welverdiende pivo op het terras gedronken en ‘savonds pizza gegeten bij de tent op de hoek van de straat. Helaas leek het erop dat er een nieuwe eigenaar was en de kwaliteit van de pizza daar flink onder te lijden had. Jammer. Nog even lekker op de rotsen naar de zee gekeken en toen naar de steiger van twee jaar geleden om te zien of Franz er nog was. Zijn boot hadden we ‘smiddags al zien liggen, evenals de zeilboot van een stel Nederlanders die we 2 jaar geleden even gesproken hadden. De regels aangaande ligplekken voor buitenlanders zijn blijkbaar toch nog niet doorgevoerd. Hadden we we de Bayliner misschien toch kunnen laten liggen. Ach ja, achteraf, achteraf.

Gewapend met bier en zijn geliefde Hollandse kaas, en met de realisatie dat hij niet meer wist wie wij zijn, kwamen we bij zijn boot aan. Hij was ‘thuis’ en had, uiteraard, bezoek. Wonder boven wonder wist hij meteen wie we waren en nadat zijn bezoek zich naar het restaurant begaf om te eten namen wij plaats aan zijn tafeltje op de kade. Hij was ontzettend blij ons te zien en nog veel blijer met de kaas die we hadden meegenomen. Helaas bleek het met zijn gezondheid minder goed gesteld. Een tas vol medicijnen en frequent ziekenhuisbezoek moeten er voor zorgen dat zijn hartfalen, vocht achter de longen en maagkanker beheersbaar blijven. We schrokken erg van dit nieuws en we vragen ons af hoelang hij nog van zijn eenvoudige leven in dit prachtige land kan blijven genieten.

Ondertussen heeft zijn humeur en daginvulling nauwelijks te lijden onder al deze zaken. Hij vaart nog iedere dag uit en duikt in baaien urenlang naar mosselen. Bewonderenswaardig en we hopen dat hij dat nog heel lang zo kan volhouden. Pijn heeft hij dankzij de zware medicatie niet. Houden zo!

Na een korte maar goede nacht (niet koud meer!) vanochtend om 6 uur opgestaan en de zon zien opkomen. We wilden niet dat de kraanbedienden op ons zouden moeten wachten en onze timing bleek perfect. Rond 8 uur is de boot keurig in het water getakeld en om 10 uur lagen we op onze huidige plek aan steiger 4 met de kajuit vol bagage, bimini’s opgezet, koelboxen op hun plaats en de TT opgeblazen achter de boot.

Nieuwe regels maken dat passanten alleen per dag liggeld kunnen betalen, dus we hebben ons opgegeven voor 3 dagen in deze haven. De auto en de trailer blijven hier 3 weken staan. Ook meteen maar twee kraanbeurten betaald, dan is dat maar geregeld.

Daggeld is hier E16,- per dag, de trailer is E2,25 per dag en de auto is gratis. De kraan kost E60,- per keer.

Aangezien we om 10 uur al helemaal klaar waren zijn we, na een kort bezoekje aan de supermarkt in Veruda om flessen water te kopen, op ons gemakje uitgevaren. Het was even zoeken naar de beste manier om de bijboot te bevestigen. Rechtop met de punt omhoog of ‘slepen’ met de punt tegen te spiegel lijken op dit moment de beste opties. We besloten naar het kleine eilandje Fenoliga te varen en hebben een paar uur heerlijk gelegen, gezwommen en gezond. En meteen al een beetje verbrand, natuurlijk. Het gaat zo hard hier!

Op de terugweg hebben we getankt, 123 liter voor 910 kuna. De analoge meter geeft nog geen ‘Full’ aan, dus waarschijnlijk nog niet helemaal afgevuld. ‘sAvonds heerlijk rustig met een wijntje in de kuip gezeten en daarna de voor ons inmiddels bekende makreel hier in het restaurant gegeten. Tijd om naar bed te gaan.

28 juli Dag 2 Mali Losinj

Start: 306.8 13.15 uur

Eind: 308.9 15.30 uur Vaaruren: 2.1

Vandaag ‘de oversteek’ gemaakt en we hebben het gevoel dat de reis nu echt is begonnen. We hadden prachtig weer, kleine golven en een beetje wind dus betere omstandigheden hadden we ons niet kunnen wensen. We zijn zonder gestuiter in ongeveer een uurtje naar de overkant gevaren. Als toegift hebben we voor de kust van Unije een familie dolfijnen gezien! Eerst in de verte maar al gauw zaten we er vlakbij en sprongen ze op 50 meter van de boot uit het water. Waanzinnig mooi.

Maar het kon nog gekker. Net op het moment dat ik naar de punt van de boot klauterde zwom er een dolfijn RECHT ONDER DE PUNT!! Met de camera in de aanslag bleek het helaas een eenmalige actie te zijn. Ik heb wel wat foto’s en filmpjes kunnen maken, maar ze zijn zo snel dat op veel foto’s niets te zien is. Bovendien doen ze geen recht aan de ervaring van het moment en komt ook niet goed over hoe dichtbij ze eigenlijk waren. Soms moet je die camera gewoon vergeten en genieten van het moment!

Omdat we zeker wilden zijn van een plek in de haven van Mali Losinj zijn we meteen doorgevaren en om ongeveer half 4 lagen we aan de steiger. Er zijn voor vannacht stevige windstoten voorspeld (30-40 knopen, windkracht 5) dus we nemen geen risico’s. Fijn om hier weer te zijn, dit is echt een mooi dorp. Weer even een rondje gelopen en de kerk bezocht en ons verbaasd over alle oude straatjes, oude deuren, oude luiken en afgebladderde verf. Wat een plaatje. ‘sAvonds pizza gegeten (stukken beter dan die in Verudela!) en op het achterdek met een wijntje al sterrenkijkend in slaap gevallen.

29 juli Dag 3 Zapuntel

Start: 308.9 om 10.40 uur

Eind: 311.8 om 16.30 uur Vaaruren: 2.9

Met die wind bleek het hartstikke mee te vallen gelukkig. Wel wat gevoeld en gehoord, maar we hebben er geen uur minder om geslapen. Na een fruitontbijtje en een uitgebreide douchebeurt in het prachtige marinagebouwtje (moderne schone toiletten en goede ruime douches) zijn we even na half 11 vanmorgen uitgevaren. Eerst getankt (50 liter, helemaal vol) en toen via Silba naar Olib. Daar heerlijk een paar uur in een baai gelegen, gezwommen en een wandelingetje over het eiland gemaakt. Het was er bloedheet maar wel de moeite waard. Op het eilandje staan overal muren van los op elkaar gestapelde stukken rots om percelen grond van elkaar te scheiden. Daartussen lopen deels begaanbare grindpaadjes. Alles is behoorlijk overgroeid en het is duidelijk al een tijdje geleden dat er intensief gebruik van is gemaakt. Gewapend met een grote fles water hoopten we via het ‘hoofdpad’ het dorpje te kunnen bereiken dat we op de kaart gezien hadden. Helaas bleek er na 20 minuten nog steeds geen zicht te zijn op een dorpje, laat staan op het einde van het grindpad, dus besloten we maar om te keren. Nat van het zweet en met een fles die meer leeg dan vol was zijn we terug naar het kleine bootje gegaan en teruggevaren naar de boot. Toen eerst maar eens een verkoelende duik genomen en later doorgevaren naar Zapuntel waar we (voor de 3e keer inmiddels!) de nadcht door gaan brengen.

Er is inmiddels een persterige westenwind op komen zetten en meteen maakt dat het toch een stuk koeler dan we tot nu toe gewend zijn. De thermometer zegt 29C maar het voelt in de wind aan als 23C.

30 juli Dag 4 Telašćica

Start: 311.8 om 10.15 uur

Eind: 315.5 om 17.00 uur Vaaruren: 3.7

De wind van gisteren bleek te worden veroorzaakt door een aankomend hogedrukgebied en dat konden we vandaag goed merken. Al om 8 uur was het kwik gestegen tot boven de 30C en dat is eigenlijk de hele dag zo gebleven.

Een mooie tocht gemaakt vandaag langs de noordzijde van Dugi Otok door het Zverinacki kanaal, Ravski kanaal en Lavdarski kanaal. Bij Bozava aan het begin van Dugi Otok even geankert om met het kleine bootje een inham in de berg in te varen. Er zijn een aantal van deze inhammen of tunnels in dit gebied en deze werden in vroeger tijden gebruikt om onderzeeboten in te verbergen. Heel leuk om van binnen te zien al is het hoofddoel tegenwoordig een broedplaats voor een flinke kolonie zwaluwen.

Later iets voorbij Dragove in een prachtige baai gelegen, gezwommen, gesnorkeld en gezond. Getankt vlak voor Sali (120 liter) en vervolgens vol gas naar Mala Proversa, daar waar we twee jaar geleden de bosbrand hadden meegemaakt.

De zwarte bomen staan er nog als stille getuigen van die nacht, maar gelukkig kan de natuur zich snel herstellen en staan er ook alweer flink wat nieuwe bomen en bosjes,

We wilden hier de nacht doorbrengen, maar we waren wat aan de late kant (half 5) dus alle boeien waren helaas bezet. Toen maar doorgevaren naar Telascica waar we nu in een brede baai aan een boei liggen voor de nacht. Jammer genoeg moeten we nu dat leuke restaurantje van Mala Proversa missen, maar we hebben net bij de marktboot brood en fruit gekocht dus honger lijden zullen we niet.

31 juli Dag 5 Prvic-Luka

Start: 315.5 om 10.30 uur

Eind: 318.4 om 15.00 uur Vaaruren: 2.9

Met onze slaapplaats vannacht bleken we op meerdere manieren geluk te hebben. Op het eiland wat de baai vormde ligt een zoutwatermeer wat we wilden bezoeken. Twee jaar geleden waren we al zo dichtbij, in Mala Proversa, maar toen zijn we er niet geweest. Dus gisteravond met de tender naar de overkant en toen bleek daar zelfs een restaurant te zijn! Eerst het zoutwatermeer bezocht (mooi) en toen het bordje ‘cliffs’ gevolgd, op het eiland omhoog in zuidelijke richting. Een pittige klim zo even onverwachts, niet ver maar vrij steil toch wel. We vonden direct dat we de juiste beslissing hadden genomen om ‘savonds de toerist uit te hangen, want de trip was op het heetst van de dag nauwelijks te doen geweest. Nu de zon bezig was onder te gaan en stukken minder krachtig was, liep het zweet ons nog over de rug.

Eenmaal boven was het magnifieke uitzicht onze beloning. Echt fantastisch. De steile loodrechte kliffen aan de ene kant beschenen door de oranje zon. Aan de andere kant als silouet de omlijsting van een prachtige zonsondergang boven de spiegelgladde zee. Zwaluwen vlogen af en aan en het was ons duidelijk dat de natuur hier de regie voert. Deze bombastische slotscene was de climax van het stuk en kreeg van ons, naast de vanzelfsprekende foto-aandacht, een staande ovatie.

In het restaurantje daarna redelijke rasnicy gegeten en in het donker weer terug naar de boot gevaren. Gelukkig hadde we van mijn sleutelbos een klein zaklampje bij ons (de ‘scheepszaklamp’ hadden we natuurlijk aan boord laten liggen) anders was de boot terugvinden nog een heel avontuur geweest.

Een rustige nacht gehad, warm maar met een lekker briesje. Omdat we geen inkijkers hadden hebben we de kuip open gelaten (normaal gesproken ritsen we ‘savonds 2 zijkanten en een achterdeel vast aan de achterste bimini waardoor een ‘tent’ ontstaat). De hele avond kwam er niemand voor liggeld aan de boot, ook niet om 200 kuna te innen voor het nationale park waar Telascica deel van uitmaakt.

Vanmorgen om 10.30 uur uitgevaren zonder iemand te treffen dus gratis de nacht in Telascica verbleven!

We zijn nu in Prvic-Luka, een eiland/visserdorp met wat voornamelijk woningen voor vakantiegangers lijken te zijn, een aantal restaurantjes, een postkantoor, een kerk en een gemeentehaven. We liggen nu aan de passantensteiger, wat een vaste golfbreker is aan het begin van de baai waar dit dorpje ligt. Ook de lijndienst Jadrolinia legt hier aan, zoals we vanmiddag vanaf een terrasje hebben kunnen aanschouwen. Met een pivo in de hand, uiteraard.

Op verzoek van de kapitein nog even wat info over de beschikbaarheid in de verschillende havenplaatsen:

Verudela Bunarina: van te voren besproken dus hoe het met binnenlopen zit weten we niet. Wij betaalden 18 euro per dag aan liggeld. Er is een kraan (60 euro per keer), een restaurant in de haven en meerderen in het dorpje op 5 minuten lopen. Goede toiletten, redelijke douches. Water en stroom.

Mali Losinj: ACI-haven en aan de duren kant. We betaalden 268 kuna voor 1 nacht (100 kuna is op dit moment ongeveer 16 euro, dus dat komt op +- 50 euro uit). Geen kraan gezien, wel meerdere drijvende aanlegsteigers waar op grootte wordt aangelegd. Zeer goede, moderne, ruime toiletten en douches. Water en stroom. Grote binnenloop is van +_ 16.00 uur tot 17.30 uur, daarna is de haven wel zo’n beetje vol.

Zapuntel: er is een vaste aanlegsteiger maar die is meestal vol. Ook de veerboot legt hier aan. Er is ook een gemeentehaventje voor een paar kleine bootjes. Verder geen voorzieningen, daarvoor is het dorpje te klein. Twee restaurantjes en een winkeltje. Voor een nacht aan een boei waren we 98 kuna kwijt. Dit wordt in de loop van de avond geint door een oudere meneer in een vissersboot die gek is op Amsterdam, Rotterdam en graag alle plaatsen opnoemt waar hij ooit geweest is. Twee groepen boeien voor het dorp, een aan de overkant in de baai. Meestal is hier wel een plekje vrij, soms zelfs ruime keus rond 16.00/17.00.

Hier in Prvic-Luka hebben we 182 kuna betaald. Er is een douche en twee toiletten (1 m en 1 v) in een klein gebouwtje op de aanlegsteiger. Alle betalende passanten krijgen daarvan een sleutel die men bij vertrek in de aan de buitenmuur bevestigde brievenbus dient te doen. Toilet is netjes en schoon, douche op moment van schrijven nog niet getest. Gelukkig is de aanlegsteiger niet zo lang dus zal de rij voor douche of toilet met 15 passanten hopelijk wel te doen zijn. Er is hier water en we hebben stroom (als het donker is). De prachtige zonsondergang is gratis.

1 augustus Dag 6 Prvic-Luka

Start: 318.4 om 12.00 uur

Eind: 322.0 om 19.00 uur Vaaruren: 3.6

Gisteravond hebben we ons in het restaurantje aan het begin van de ‘pier’ tegoed gedaan aan gegrilde makrelen en de vis goed laten zwemmen. De wijn, de maaltijd, het uitzocht en dit leuke dorp (be)vielen goed, misschien een heel klein beetje te goed. De terugreis naar de boot en met name het aan boord gaan werd een avontuur op zich, vooraql doordat het bijbootje, wat wij als loopplank gebruiken, onder invloeg van laag water anderhalven meter lager tegen de kade was komen te liggen.

Vanmorgen hebben we gebruikt om de rest van onze route uit te zetten en te plannen wat we vandaag wilden doen.

Besloten om vandaag de watervallen van Krka aan te doen, hier niet ver vandaan. Laat uitgevaren, tegen het middaguur, en bij Skradin in een baaitje het anker uitgegooid. Verder dan de blauwe brug mag men met eigen boot niet varen, dus een tweede anker erbij voor de zekerheid en met de bijboot naar het haventje. Daar (naast het speelveld, groot glazen pand, slecht aangegeven!) tickets gekocht voor de boot naar de watervallen, 95 kn per persoon. Na een tochtje van 20 minuten met de meute mee de boot af, de steiger over en naar de watervallen.

Vooral de onderste bassins zijn erg druk en doen dienst als openluchtzwembad, inclusief ligweide en eetstalletjes. Na een paar stenen trappen omhoog (met gladde stenen!) een aantal hele mooie uitkijkjes en indrukwekkende plaatjes. Ons eindoordeel: het is wel toeristisch, zeker beneden, maar mooie natuur is mooie natuur. Daar valt weinig aan af te dingen.

Om 5 uur waren we terug bij onze boot (keurig blijven liggen) en omdat we laat waren hebben we besloten om terug te varen naar Prvic-Luka, waar we nu dus een tweede nacht gaan doorbrengen. Overnachten in Skradin was ook mogelijk, er is daar een ACI-haven, maar hoewel modern en goed uitgerust zijn die meestal wel flink prijzig. Dus als hert even kan proveren we de ACI’s links te laten liggen. Bovendien hadden we gisteren gezien dat laat binnenkomen hier in P:rvic-Luka niet erg is. Aan de steiger is ook na 4 of 5 uur ‘smiddags ook nog plek. Dat bleek ook toen wij hier om 19.00 uur aankwamen en onze boot gemakkelijk kwijt konden.

Vanavond schijnt er in het naburige dorp een feest te zijn, dus daar gaan we straks maar eens poolshoogte nemen. Ook hebben we gehoord dat er flinke zuiderwind op komst zou zijn (weerbericht zegt nog niets daarover), dus hoe morgen verloopt weten we nog niet. We willen tanken in Sibenik en als de zee meevalt richting Trogir en het eiland Solta. We zullen zien. Wordt vervolgd… (Q spannend muziekje)

2 augustus Dag 7 Rogac (Solta)

Start: 322.0 om 10:45 uur

Eind: 326.0 om 16:00 uur Vaaruren: 4.0

De wind was er, maar de zeegoden waren ons gunstig gezind. We voelden de weerstand van de golven op de boot (en op het benzineverbruik) maar geen klappers gemaakt of water over het dek gekregen. De doorgang bij Trogir is smal en de vaste brug die niet open kan en waar je onderdoor moet vergelijkbaar met de gemiddelde brug in Amsterdam. Met onze hoogte van minder dan 2 meter gelukkig geen probleem en een vertrouwde ervaring.

Trogir heeft een ontzettend mooi aanzicht vanaf het water. Het lijkt erop alsof ze alle mooie gebouwen aan de rand hebben gezet zodat langsvarende boten ze kunnen bewonderen. De oude stenen panden met torentjes en versieerde raamlijsten doen bijna arabisch aan, zeker met de palmbomen die ervoor staan en de zon die alles geelgoud kleurt. Gelukkig doen we tegenwoordig niet meer aan fotorolletjes van 36 en passen er op het datakaartje van de digitale camera genoeg kiekjes om me uit te kunnen leven.

Bij Trogir en even later voor de kust van Split merkten we al gauw dat het hier een stuk warmer is dan bij Pula, de Kornaten of Sibenik. Tijdens het aanleggen hier in Rogac dropen we bijna van het dek af. We moeten er niet aan denken nu zonder bimini te varen. Uberhaupt niet eigenlijk, maar hier verdwijn je binnen een half uur met blaren op je voorhoofd door het putje van de bilge-pomp.

Dit is overigens een ontzettend leuk haventje. Klein, pittoresk (als je het INA pompstation en de kade voor de veerboot naar Split even vergeet) en gemoedelijk. We liggen vannacht voor 80 kn met de neus tegen de stenen kade. We hebben stroom gezien, of er ook water is weten we nog niet, De havenmeester (type oude kapitein, rookt helaas sigaretten in plaats van pijp) vertelde dat er 2 restaurantjes zijn, een coffeebar waar we naar het toilet kunnen, een bakkerij voor brood morgen en aan de overkant een douche.

Het is 20.00 uur, de zon is achter het eiland verdwenen en het is aan het afkoelen. Net gaf de thermometer in de kajuit “nog maar” 30C aan in plaats van 38C vanmiddag. Zo dus maar eens een hapje eten hier en dit leuke plaatstje een beetje gaan verkennen. Met fototoestel uiteraard.

Aanvullend: getankt bij Sibenik vanmorgen, 123 liter.

3 augustus Dag 8 Rogac

vaaruren: 0

Vandaag met de Jadrolinia ferry naar Split geweest en daar de stad bekeken. Hele leuke oude binnenstad waarvan veel nog steeds intact is vanuit de romeinse tijd. We hebben de (volgens ons) pragmatische geest van de kroaat met eigen ogen gezien. Van conserveren hebben ze daar nauwelijks verstand, ze wonen er gewoon! In de stadsmuur, binnen het paleis, boven en naast de tempel; overal zie je wasgoed aan lijnen en spelen kinderen gewoon op “hun” straat. Dat daar hordes toeristen lopen die steeds foto’s maken en met de Lonely Planet lopen te zwaaien, ach. Daar lijken ze zich niet zoveel van aan te trekken. Toeristen zijn zo af en toe juist een leuk speelkameraardje, zoals een jongetje van een jaar of 4 in een steeg naast de tempel die zich kostelijk vermaakte door Rene twee keer ‘dood te schieten’ met een plastic pistooltje, ondertussen heel interationaal georienteerd “flies” roepend.

We hadden juist deze dag uitgekoen ondat er minder goed weer en een ruwe zee voorsteld was. Er zaten inderdaad golven met witte koppen bij en het waaide best stevig, waardoor we op de ferry al blij waren niet met eigen boot te zijn gegaan. De voorspelde bewolking en regen bleef uit, maar ‘savonds op de ferry terug zagen we verderop wel een onweersbui in actie.

4 augustus Dag 9 Rogac

Vaaruren: 0

Vandaag blijven liggen omdat de weersvoorspelling niet gunstig was. Er zaten behoorlijk wat wolken in de lucht en later op de dag betrok het helelmaal. Schepen die de haven verlieten kwame vaak een uurtje later weer binnenlopen, wat ons in elk geval het gevoel gaf de juiste beslissing te hebben genomen.

Lekker gezwommen, gesnorkeld en gelezen en om beurten de vissen gevoerd terwijl de ander onder water toekeek. Geweldig! Het water is zo helder dat kleuren goed te zien zijn en de visjes waren nergens bang voor. Zodoende konden we rustig middenin de school snorkelen en met verbazing toekijken hoe alles er onder water aan toe gaat.

‘sMiddags een mooie wandeling gemaakt naar de minimarkt in het dorp op de berg (Gohotes). Langs de autoweg slingerend omhoog en ondertussen vijgen etend van de vele vijgenbomen die daar staan, heerlijk!

Het uitzicht boven wat we hadden op de baai was fantastisch! Helaas hadden we het fototoestel op de boot laten liggen…

‘sAvonds gezellig wat gedronken bij de italiaanse buren op hun zeilboot. Heel gezellig en zeer vriendelijke mensen. We hebben geen gegevens uitgewisseld maar de naam van hun boot is Mamosa.

Het was leuk want ook zij zijn in Pula vertrokken, maar zijn bovenlangs bij Rab en Cres naar het zuiden getrokken, terwijl wij dat uist op de terugweg doen.

Later die avond heerlijk gegeten bij een restaurantje net om de hoek van de baai; een terras met uitzicht op zee. Heerlijke dag, uiterst voldaan in slaap gevallen.

5 augustus Dag 10 Murter, haven Betina

Start: 326.0 om 11:00 uur

Eind: 330.0 om +- 16:00 uur Vaaruren: 4.0

BORA! We liggen aan de vaste steiger van de haven Betina op het eiland Murter. De wind slaat ons behoorlijk om de oren en giert hier door de masten. De zon schijnt volopen met slechts een enkel wolkje is het een misleidend plaatje.

Wij liggen goed beschut achter de betonnen steiger en een groot jacht voor ons houdt ook wat wind tegen. Maar wanneer we over het randje gluren zien we agressieve golven en sproeiers bij de golfbrekers. Al met al een heftig gebeuren. Blij dat we vastliggen!

We wilden kilometers maken vandaag en dat is ook goed gelukt, tot de zee onbegaanbaar werd. We wilden eigenlijk tot aan Mala Proversa komen, maar de bora gooide roet in het eten.

We weten niet hoelang dit weer gaat aanhouden, maar zoals het er nu uitziet gaan we voorlopig nergens heen. In de voorspellingen blijft ook na de bora flinke NW wind komen en laat dat nou net de kant zijn waar we heen willen…

(Vanmorgen in Rogac getankt, 84 liter)

6 augustus Dag 11 Zapuntel

Start: 330.0 om 12.45 uur

Eind: 332.9 om +- 17.00 uur Vaaruren: 2.9

Getankt bij Murter +- 120 liter

Laat vertrokken vanwege de bora. Onrustige nacht gehad, gelukkig zonder dramatische ontwikkelingen. De weerstberichten waren ongunstig, de bora zou nog verder aantrekken. De golven leken ons echter minder agressief en ook de wind leek iets minder hard dan voorheen. Bovendien voeren vele boten uit in de loop van de ochtend, dus aan het begin van de middag volgden wij hun voorbeeld.

Eerste reisdoel na het tanken was Nin, een klein oud dorpje voorbij Zadar. Het werd al snel duidelijk dat dat niet zou lukken vanwege de wind en gebrek aan pompstations die ons naar het geplande Rab en Krk zouden brengen. Er waren felle windstoten vanuit het NW voorspeld en bovendien dreiging van storm in het Velebit-kanaal.

Besloten om als alternatief dan maar wat zuidelijker te gaan reizen en zo kwamen we rond vijven aan bij Zapuntel.

Dit dorpje is voor ons echt een knooppunt voor onze tochten geworden. De stip en de lijnen op de kaart geven op iedere heen- af terugreis wel een overnachting bij Zapuntel aan.

‘sAvonds gegeten bij het restaurant op de hoek wat duidelijk beter is in vis bereiden dan vlees. De karbonade van Rene was gewoon echt mislukt, daar tegenover stond een zeer royale en heerlijke zeebaars die we samen tot de graat hebben opgesmikkeld.

Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000006771 StartFragment:0000000451 EndFragment:0000006755

7 augustus Dag 12 Ilovik

Start: 332.9 om 9.45 uur

Eind: 335.7 om 16.30 uur ongeveer Vaaruren: 2.8

Helaas ook in Zapuntel een onrustige nacht. We gingen af en toe flink tekeer aan die boei. Gelukkig lig je nergens beter dan in bed in de kajuit, dus met tussenpozen wakker en vervolgens proberen de slaap weer te vatten.

Vroeg wakker geworden met een onschuldig uitziende kalme zee, snel wat brood en fruit gekocht en op pad gegaan.

Op ons gemakje een rondje om Molat gemaakt op zoek naar een lekker plekje in een baai. Na een paar afvallers (wespen, te druk, te veel golven) een leuke baai gevonden en het anker uitgegooid.

Een paar uur heerlijk prive gezwommen (maar niet te lang want door alle wind was het water koud!) en flink wat kleur opgedaan. In de tweede helft van de middag kwamen er een paar boten bij maar druk werd het niet. Om half 4 het anker weer opgehaald en koers gezet naar Ilovik, Onderweg een paar keer gestuiterd maar al met al goed te doen. Alle boeien waren al bezet maar we kregen een plek aan de kade toegewezen, pal voor de kerk. Hier zijn we steigers en boeien maar toch is het geen haven. Er komt met de boot iemand liggeld innen (94 kuna voor ons). Er is stroom, geen water en ook geen toilet of douche. Voor je behoeften kun je gebruik maken van de WC’s bij het cafe aan het begin van de “haven” of van bijvoorbeeld de gelateria in de straat erachter.

‘sAvonds goed gegeten voor weinig bij het restaurant aan het eind van het dorp en vroeg naar bed gegaan.

8 augustus Dag 13 Veli Lošinj

Start: 335.7 om 11.00 uur

Eind: 336.2 om 11.30 uur Vaaruren: 0.5

Volgens mij hebben we niet eerder zo kort gevaren, de dagen dat we helemaal niet uitgevaren zijn niet meegerekend. Zowat om de hoek bij Ilovik zijn we nu in Veli Lošinj, een prachtig stadje met een misleidende naam. Veli (groot) is een gehucht in vergelijking met zijn broer Mali (klein) Lošinj, wat ooit klein begon maar veel meer plaats had om uit te groeien en een haven heeft met veel meer capaciteit.

We hadden gelezen dat aanlegplekken hier snel vergeven waren en dat vroeg komen in deze populaire vissersplaats belangrijk was.

Misschien namen wij dat iets te letterlijk want om half 12 al knoopten we de touwen aan de kade.

De berichten over beperkte aanlegmogelijkheden waren absoluut niet overdreven. Achterin de smalle baai (en meteen het centrum van het dorp) is een klein “haventje” waar het beleid lijkt te zijn: ogen dicht en proppen maar! Hutjemutje liggen hier zo’n 20 kleine bootjes, plek om te manouvreren is er niet en boten langer dan een meter of 5 moeten het eigenlijk uit hun hoofd laten. De korte pier die daar dwars op staat heeft aan de noordzijde plek voor 1 boot (of 2 kleintjes). Aan de lange kade onder de kerk moeten de meeste meters vrijgehouden worden voor excursieboten. Kort aanleggen voor een drankje of wandeling kan wel bij de meeste restaurants of bij de venetiaanse trappen voor de visafslag. Wij hadden een plekje gevonden tussen de vrij te houden plekken aan de lange kade, maar hebben ‘savonds toch aan de noordzijde van de pier aangelegd toen die vrijkwam. Echt veel andere mogelijkheden hebben we niet gezien. Het lijken dan ook voornamelijk kleine bootjes te zijn die ‘snachts blijven liggen of ribs zonder kajuit waarvan de bemanning een hotel zoekt.

‘sAvonds bij het restaurant aan het eind van de kade heerlijk speenvarken van het spit gegeten en alle indrukken van die dag nog eens laten passeren.

Veli Lošinj is echt heel mooi met duidelijke venetiaanse invloed in de architectuur en bekeide straten met trappen naar het water. De enorme kerk geeft wel aan dat Veli van plan was om heel groot te worden. Het is geweldig om door de bekeide straatjes te lopen en de sfeer op je in te laten werken. Opvallend vonden wij dat er vooral net iets achter het centrum grote imposante gebouwen leegstaan en in verval raken. Heel apart om te zien en met een heel eigen trieste schoonheid. Mogelijk dat dit het gevolg is van de oorlog, maar dat weten we niet.

Slapen aan de pier bleek een avontuur op zichzelf. Voor een mediterane stad die ‘savonds pas echt tot leven komt lijkt daar slapen toch nog het meest op je koepeltentje opzetten midden op de dam.

De tent bood dan ook weinig echte privacy en gezellige mensen lopen vrijwel de hele avond en nacht ijs etend en pivo drinkend langs je kajuit.

Het was overigens wel bijzonder goedkoop: de havenmeester (een jongen die ‘savonds op de fiets uit Mali Lošinj komt om liggeld te innen) rekende 74 kuna. Zo goedkoop hadden we het nog niet gehad, maar er waren dan ook geen voorzieningen. Al met al een geweldige ervaring die we niet hadden willen missen, maar beter is misschien om voor de nacht aan te leggen in het naastgelegen Rovenska en alleen de dag en/of avond in Veli Lošinj door te brengen.

9 augustus Dag 14 Cres

Start: 336.2 om 10.00 uur

Eind: 340.8 om 16.00 uur Vaaruren: 4.6

Getankt Mali Lošinj 150 liter.

26 July 2009

vandaag in verudela aangekomen, totaal 18 uur met de auto en morgen gaat de boot het water in

en nu wordt het langzaam …….
Mooi weer:…….

[IMG][/IMG]

ik zal proberen een aantal foto,s te posten en locaties door te geven waar we zijn, vrouw houd het logboek bij dus dat komt als we terug zijn

[IMG][/IMG]

27 July 2009

even wat prijzen
Kranen per keer 60 euro
passant plaats 16 euro per dag
Trailer parkeeren 2.25 per dag
Liter benzine 7.40 kuna
0.50 liter bier 14 kuna
Vaar vergunnig geldig voor een jaar 820 kuna

28 July 2009

Vanmiddag de oversteek gemaakt van verudela , de Kvarner over , en een hele kudde dolfijnen gezien die zelfs met de boot meezwommen !!!! naar mali losinj. Hier blijven we vanavond. Morgen verder

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

29 July 2009

vandaag 29-7 van mali losinj eerst naar olib , daar een paar uur heerlijk in een baai gelegen met……. Ijs koud bier !!!! Ze hadden bij het tank station in mali losinj zakken met ijs dus daar heb ik er 3 van meegenomen en in de koelboxen gegooid. En een paar uur later was het wonder geschied en hadden we ijskoud bier !!. Nu liggenwe in een klein haventje aan een boei in zapuntel. Morgen weer verder

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

29 July 2009

het is hier tussen de 28 en 31 graden. Met een heerlijk briesje en een koud biertje uitermate goed uit te houden

Mali losinj was toch wel prijzig om een nachtje door te brengen.. 270 kuna per dag voor 2 personen incl electra, water en sanitair

30 July 2009

vandaag in , of naast ?, dugi otok telascica. Mooi tochtje van plm 3 uur varen. Ook nog even in een oude yugoslavische onderzeebootschuilplaats , wat een mooi scrabble woord !!’ gelegen…. Heel breed , diep en koud maar wel leuk. Er schijnen er heel veel van te zijn hier maar voorlopig maar 2 gezien. Morgen naar murter of sibenik en dan eens kijken of die krka watervallen echt zo mooi zijn

[IMG][/IMG]

01 August 2009

Gisteren van de telascica baai naar prvic luka, een eilandje voor de kust bij sibenik gevaren, en vandaag naar de krka watervallen geweest en weer terug naar prvic luka. Een zeer aan te bevelen leuk klein eilandje met prima haven
Morgen weer tanken en dan naar trogit en split

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

Helemaal waanzinnig om met eigen boot hier je vakantie te kunnen doorbrengen

[IMG][/IMG]

02 August 2009

Ik had het er met mijn Joline over, na kroatie met de boot valt iedere andere vakantie een beetje tegen…

Maar vandaag getankt in sibenik, toen naar trogit en split… E nu liggen we op het eiland solta… 30 km onder split… Haven 80 kuna met veel in de buurt, dus ik denk dat we hier nog een dag extra blijven en dan morgen een dagje split doen en ouwe stenen bekijken

[IMG][/IMG]

reggea muziek op op de achtergrond.. Biertje erbij

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

04 August 2009

gisteren naar split gevaren en en de oude binnenstad bekenen, heel indrukwekkend allemaal en een mooie stad. Vandaag nog steeds op het eiland solta in de haven van rogac , waar wel een benzine pomp is.

vandaag zijn we nog steeds in rogac op het eiland solta. Er werdt een beetje raar weer voorspeld met regen en zo, nog niets van gezien maar wel een hoop woei, dus hebben we een rustdag ingelast. Morgen weer omhoog richting sibenik en als het weer het toelaat de rest van de week via rab krk cres rijeka terug naar pula

05 August 2009

en ja hoor, vandaag de veel over gehoorde bora wind. Gemiddeld 5Bft met uitschieters naar 8Bft
We wilden eigenlijk een flink eind naar het noorden , plm 200 km, maar door de wind zijn we op murter gestrandt, een 110 km opgeschoten.
Inmiddels raast de wind ook hier nog harder door de haven dus tijd om het havenkantoor op te zoeken

07 August 2009

het lijkt erop dat we de bora grotendeels overeefd en achterons gelaten hebben. Harde wind , +8bft, en golfjes, +2.5m, hebben we onderweg bij vlagen gehad. Gistren vanuit murter vertrokken na eerst getankt te hebben en naar zapuntel gevaren, vandaag eerst maar eens een baai opgezocht uit de wind en weer vakantie gevierd, toen om 3 uur gaan varen en nu liggen we 100 km verderop in ilovik waar we de nacht doorbrengen

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

08 August 2009

vandaag het kleinste stukje van de vakantie gevaren, 8km, van ilovik naar veli losinj. En de reden is dat we absoluut een nacht wilden door brengen in dit stukje venetie in kroatie en aangezien ze maar 1 of 2 plekken hebben voor passanten moet je er vroeg bijzijn , maar dan lig je wel pal in het centrum aan een eeuwen oude kade voor 77 kuna per dag/ nacht
Morgen weer even tanken in mali losinj en dan eens kijken of we cres rond kunnen varen

[IMG][/IMG]

vanuit de boot richting ‘normale’ haven met huisjes op de achtergrond

[IMG][/IMG]

09 August 2009

Vandaag een mooi tochtje, vanuit veli losinj eerst in mali losinj getankt toen naar het uiterste puntje van cres gevaren, even in een baai gelegen en wat gezwommen, toen op dolfijnen jacht richting oruda eilandje maar helaas geen dolfijnen gezien. Daarna noord westelijkelijking bij osor het kanaal door onder een 1.5 mwter lage brug door , past net met hoog water , en door gevaren naar cres . Al met al 150 km tochtje vandaag

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

en we gaan vanavond met het bijbootje richting de binnenstad van cres , leuk restaurantje zoeken en wat eten

[IMG][/IMG]

10 August 2009

vanmorgen in cres getankt en naar de blauwe grotten gevaren om te duiken, een wereld ervaring die ik iedereen kan aanraden, toen overgestoken naar istrie en kampjes naar verudela waar we de volgende 2 dagen blijven. Toch 3 uur gevaren en 85 km gedaan. Morgen richting rovinj en misschien in de oude stad kijken maar aangezien het weer veranderd kunnen de plannen ook veranderen

[IMG][/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/10082009334.jpg[/IMG]

13 August 2009

“weer” thuis…..

Omdat het weer ‘nogal’ omsloeg (heb je wel eens een gordijn van water op je af zien komen ?) hebben we besloten dinsdag naar huis te rijden ivm aanhoudend noodweer en meer regen voorspeld .. zo gezegd zo gedaan.. boot op trailer geladen en naar huis gereden

wel een fantastische 16 dagen gehad ! absoluut voor herhaling vatbaar volgend jaar (in een boot met diesel motor en misschien iets groter…. dus ?)

-Rene
de Karnic 211 is nu verkocht , waanzinnig goed schip, CE B (zeewaardig, kan ik persoonlijk voor instaan 🙂 ) en heeft net plm 50 uur zonder enig probleem gedraaid en staat nu 350 uur op de motor teller

http://members.casema.nl/rene.kesting/holiday/kroatielogboekweb2009.html

26 July 2010

we zijn er weer !!!!!!!
Dit keer met z,n 3en en een andere boot
Wel zwaar, 3.5 ton achter de auto maar geen probleem voor de defender 110 !! , We zijn nu in pomer ook weer in istrie en morgen het water in en de aankomende 3 weken weer toeren

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Kaarten7.jpg[/IMG]

27 July 2010

als het goed is gaat zometeen de boot het water in. 200 euro !! Voor 2x kranen. Dure ACI havens maar de boot is te groot om bij de andere haven te komen
Dan vanmiddag trailer wegbrengen, vignet halen en bood/t schappen doen
Zodra we het vignet hebben kunnen we tanken en dan morgen varen !!

benzine is 8.50 kuna , diesel 7 en een beetje
Vignet was 830 kuna , maar geen toeristen belasting ?
en de ACI haven van Pomer is volkomenk*t , vannacht tot het licht werd op de muziek van de overkant liggen te rammelen.. Allemaal ‘house’ en geeneens behoorlijke muziek !!
Nou ja.. Morgen tanken en varen als de ‘tramuntana’ wind stopt met waaien gaan we zo ver mogelijk naar het zuiden

28 July 2010

vandaag de ‘echte’ vakantie begonnen
6 uur gevaren en 230 km afgelegd van Pomer eerst naar verudela om te tanken en dan naar het zuiden. We liggen op een eilandje, prvc luka, voor sibenik waar we vorig jaar ook gelegen hebben maar nu aan een boei a 127 kuna. Boot doet het fantastisch en de 2 meiden zijn geweldig. Ik kan iedereen , die langere afstanden over zee vaart, een auto pilot aanraden !! Das nog eens makkelijk!!
Morgen naar split en dan verder naar dubrovnik

en een gps plaatje waar we zijn, en was ik ook nog vergeten……ik heb 2x dolfijnen gezien , Joline lag te slapen .. Toen ze wakker werd van mijn geroep waren ze weg

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Kaarten8.jpg[/IMG]

29 July 2010

vandaag ‘maar’ 2 uurtjes gevaren, toch zo’n 65-70 km gedaan, we liggen op het eiland Solta in de haven van Rogac. Morgen wordt er harde wind en regen verwacht dus ik denk dat we hier een paar dagen blijven en de veerboot naar split nemen.
Zodra het weer beter wordt varen we door naar dubrovnik , is BartW daar nog ???, via hvar of vis, even de boeken erbij pakken om een leuke haven te zoeken. Toch vandaag golven van een tot anderhalve meter gehad maar met 40 km goed te doen.. Morgen weer een update en ik ga proberen foto’s te plaatsen

31 July 2010

vandaag en gisteren 0 vaaruren, behalve de ferry naar split. vanaf gister avond 9 tot vanmorgen 10 regen gehad …. Ach het hoort erbij
Morgen eerst tanken en dan naar Hvar of Vis plm 40 km . Tot nu ongeveer de helft aan diesel verbruikt in vergelijk tot vorig jaar benzine over dezelfde afstand met dezelfde snelheden.. Het scheelt dus enorm !!

01 August 2010

vandaag 2.5 uur gevaren, afstand weet ik nog niet precies maar we hebben wel de na weeen gehad van de regen en wind van de afgelopen 3 dagen, ‘leuke’ 2.5 m hoge golven ui de verkeerde richting met een hoge frequentie maakte het varen ‘interessant’ maar het was het waard, we liggen in een heel mooie baai met lijnen naar de kant en hier blijven we over nachten. Positie 43,13,438N en 016,34,192E
Zomeet de bbq aan en happie doen !!en ik zal een proberen wat foto,s van op te sturen

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Kaarten14.jpg[/IMG]

[IMG]]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Kaarten13.jpg[/IMG

[IMG]http://members.casema.nl/rene.kesting/Karnic2460.jpg[/IMG]

[IMG]http://members.casema.nl/rene.kesting/Kroatie%202010/images/DSCF0883%20%28Medium%29.jpg[/IMG]

[IMG]http://members.casema.nl/rene.kesting/Kroatie%202010/images/DSCF0888%20%28Medium%29.jpg[/IMG]

02 August 2010

vandaag een respectabele 120 km in 3.5 motor uren gevaren van de baai op Hvar tot Korcula waar we nu liggen, mooi stadje Korcula , marco polo komt hier vandaan,

70-80km langs Hvar perfect glad water en halverwege nog met een grote groep dolfijnen gespeeld
Nu eten en douchen en drinken !

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb002.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb003.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb004.jpg[/IMG]

03 August 2010

gehaald !!!!!!!
We liggen in dubrovnik, ik moet zeggen dat het wel een persoonlijke overwinning is om van noord naar zuid kroatie te varen . We blijven hier 2 dagen om ook wat van de stad te zien en dan rustig van eilandje naar eilandje weer via murter en mali losinje langzaam naar pomer
Hier wat sfeer fototjes oa van een ruwe zee en lelijke dorpjes die her en der in het landschap geschilderd zijn
we liggen trouwens naast een nederlands stel , Mike en Leny met een Viper 203 , leuke boot

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb009.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb010.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb011.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb012.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb013.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb014.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Kaarten16.jpg[/IMG]

05 August 2010

vandaag even een rondje door de ouden haven van dubrovnik gedaan met de eigen boot
Ik denk dat er 100 foto,s van ons gemaakt zijn en we hebben 400 jaloerse en bewonderende blikken onze kant op gehad /grins/

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/DSCF1064Medium.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/DSCF1061Medium.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/DSCF1066Medium.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/DSCF1072Medium.jpg[/IMG]

toen zijn we naar het eiland Mljet gevaren, plm 75km, waar we nu in de Okuklje baai liggen, allemaal hoge groen begroeide bergen om ons heen, het lijkt wel zo,n eilandje in de stille ocean

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/DSCF1089Medium.jpg[/IMG]

Morgen weer een stukje verder varen

06 August 2010

na vandaag wat baaien bezocht te hebben op Mljet hebben we dit schilderachtige eiland achter ons gelaten achtervolgd door een enorme zwarte wolk,het eiland is echt een aanrader en absoluut een trip waard
Omdat we werden achtervolgd door een grote donkere wolk zijn we snel doorgevaren naar korcula.. Maar ge eindigd in Orebic aan de overkant van korcula voor een wat pretigere 120 kuna per nacht ipv 350 kuna per nacht in korcula zelf… Had ik al gezegd dat aci marina’s veel te duur zijn ???

de zwarte wolk is inmiddels ‘achter’ ons langs getrokken en we hebbeb gelukkig , even afkloppen, vandaag nog geen spat regen gezien

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb020.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb021.jpg[/IMG]

07 August 2010

na vannacht tot 4 uur te hebben meegefeest op de muziek van een nationale feestdag en vuurwerk hebben vandaag 4.5 uur gevaren tot Vrboska op een rommelige zee en meer wind dan we gewend zijn
Ik schat dat we ongeveer 40 km van split zitten
Onderweg wel in een heel mooie baai hier op Hvar gelegen maar verder weinig sightseeing gedaan

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb022.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb023.jpg[/IMG]

[IMG]http://i215.photobucket.com/albums/cc152/Dracha_photos/Kroatie%20vaarverslag/Afb024.jpg[/IMG]

09 August 2010

gisteren vanaf korcula tot een leuk klein baaitje gevaren , 3 vaaruurtjes gemaakt, en daar overnacht aan ons eigen anker. Vandaag toch een vrij lange spurt van 4.5 – 5 uur van het baaitje op Hvar tot de telascica baai hier in de kornaten. Vrij lange spurt moeten maken omdat we deze laatste 4 a 5 dagen ook nog wat dagen heel rustig aan willen doen en ik kan dat alleen als ik, gevoelsmatig, dicht bij de thuis haven ben…. En dat zijn we nu wel op ongeveer 4 uur varen.. Dus deze laatste dagen lekker vakantie vieren !!

11 August 2010

gisteren van de kornaten naar mali losinje gevaren , helaas kregen we net te laat een sms van Fam123 dat ze er waren, wij vaarden toen net langs noord dugi otok, te veer om nog om te keren en langs te gaan, volgend jaar beter
In mali losinje andre en minke ontmoet en lekker gedronken en gegeten.
Vandaag lekker lui dagje, ik dat dat we naar susak varen en daar verder niets doen !!

11 August 2010

vandaag lekker rondom susak, klein eilandje bij mali losinje, ‘rondgepooierd’ beetje varen, beetje zwemmen, beetje biertje en beetje OH’en en nu beetje lezen… Baai opgezocht op noord losinje en hier brengen we, aan eigen anker, de nacht door… Morgen richting Pomer Istrie en dan zit het er weer voor ons op dat jaar. Lessons learned.. De belangrijkste… We gaan het vaargebied wat verkleinen.. Minder lange afstanden en meer gewoon luieren en baaitjes bezoeken ‘in de buurt’ in een omtrek van plm 300 km, op en neer naar dubrovnik was het absoluut waard maar het slokt wel veel van je vakantie op en je houd weinig tijd over om onderweg leuke en mooie dingen te doen en te zien. … Weer wat geleerd

15 August 2010

weer thuis !.. alles veilig en OK gegaan zowel met boot als met auto